Veelgestelde vragen

Op deze pagina geef ik antwoord op alle vragen die nog niet beantwoord zijn door de website en/of aan aan mij gesteld via email of social media. Mocht je nou zelf een vraag hebben die nog beantwoord is neem dan contact op.

De vragen worden aangegeven in dikke letters en met de “V:” van vraag ervoor.

 

De antwoorden staan schuingedrukt eronder aangegeven met “A:”.

 

1. Opleiding

V: Vanaf welke leeftijd kan ik beginnen met lesrijden?

A: Zodra je 16 jaar en 6 maanden oud bent kun je starten met rijlessen volgen en dan kun je op je 17e al in bezit zijn van een rijbewijs. Ga voor meer informatie naar 2todrive.

V: Wat is het gemiddeld aantal lessen?

A: Het gemiddelde aantal lessen ligt landelijk rond de 40 les uren. Mijn lessen duren 90 minuten. Je hebt tussen 20 en 30 lessen nodig om voldoende kennis en vaardigheid op te doen. De snelle leerling zal slagen binnen 20 lessen. Of jou dat lukt wordt duidelijk op het moment dat je bij mij je rijlessen volgt en ik je progressie kunnen zien.

V: Hoeveel lessen heb ik nodig om te slagen?

A: Aan de hand van jouw vermogen om te leren adviseer ik het aantal lessen dat nodig is om je klaar te stomen voor het praktijkexamen.

V: Hoe snel kan ik beginnen met rijles?

A: Neem contact op en dan zorg ik dat je z.s.m. kunt beginnen met je lessen.

V: Moet ik het eerst mijn theoriecertificaat hebben om te mogen lesrijden?

A: Nee dat is niet nodig. Het is wel aan te raden om direct te beginnen met leren voor het theorie-examen. Ongeveer halverwege de rijopleiding leg je het theorie-examen af en als je dit succesvol afrond kan er toegewerkt worden naar het praktijkexamen.

V: Hoe gaat de betaling?

A: Dat kan op 2 manieren. Als je een pakket bij mij aanschaft ontvang je van ons een factuur en een iDeal-link om de betaling van je pakket te voldoen. Je kunt ook via je planrijles-account lessen/lestegoed aanschaffen.

V: Kan ik ook in termijnen betalen?

A: Ja dat is mogelijk. In overleg sturen ik de facturen en links in termijnen.

2. Lessen

V: Hoe plan ik een les in?

A: Ga naar de planner en kijk of er een uur vrij is in de agenda dat overeenkomt met jouw agenda. Zorg wel dat je genoeg les-tegoed hebt om er een aan te vragen.

 

V: Kan ik ook lessen in een automaat?

A: Jazeker. De Fiat Panda is een hele leuke auto om je automaat rijbewijs in te halen. In sommige gevallen is dit beter. Kijk bij de auto’s naar de voor- en nadelen van het lessen en het rijbewijs halen in een automaat.


V: Word ik van huis gehaald?

A: Ja of het aangegeven adres waar je opgehaald wil worden. Dit beperkt zich wel tot ons lesgebied.(zie hoofdstuk 1. opleiding)

V: Kan ik ook ’s avonds of in het weekend lesrijden?

A: Dat is mogelijk. Het komt soms beter uit om s’avonds of in het weekend te rijden. Daarbij is s’avonds rijden toch een andere ervaring waar je weer van kunt leren.

V: Hoelang duren de lessen?

A: De lessen duren 90 minuten.

3. AD(H)D & Autisme

V: Hoe kan ik mijn rijbewijs halen wanneer ik gediagnosticeerd ben met A.S.S. of AD(H)D?

A: Je zult via een procedure van verschillende stappen tot je praktijk examen komen. Je begint met het indienen van een gezondheids verklaring bij het CBR. Hierna volgt  een psychiatrisch onderzoek bij een door het CBR aangewezen psychiater. In de cbr-lijst vind je een psychiater bij jou in de buurt.

V: Kan ik dan evengoed al beginnen met autorijlessen?

A: Jazeker. Het CBR zal het rapport van de psychiater behandelen en je dan oproepen voor een rijtest. Er bestaat een mogelijkheid dat op basis van het rapport het afleggen van het examen afgewezen wordt. De rijlessen zullen dan ook stoppen.

V: Hoe ziet deze rijtest eruit?

A: Er zal getoetst worden of je geschikt bent om de rijlessen te vervolgen tot en met het examen. Je moet de auto technisch onder controle hebben en je moet kennis hebben van basiskennis zoals de regels bij een rotonde en kruispunten en dat je die kennis in de praktijk kunt toepassen. Tijdens de rijtest zal de CBR deskundige op de plek van de instructeur zitten en volgt er een test van 30-40 minuten. Je rijdt zelfstandig. Dat betekent dat je hulp van de deskundige krijgt als het noodzakelijk is.

Omdat het geen examen is hoef je ook geen opdrachten te doen als parkeren of omkeren. Je hoeft ook nog niet foutloos te rijden en je mag best de route vragen als je het vergeten bent.

V: Wanneer wordt deze test afgenomen?

A: De rijtest volgt uiterlijk 3 maanden na de oproep van het CBR. In deze tijd moet je voldoende lessen volgen om je rijvaardigheid te bewerkstelligen. Daarnaast moet je ook voldoende theorie geleerd hebben voor het tonen en toepassen van je kennis in het verkeer. Mocht er door omstandigheden het oefenen van de rijvaardigheid vertraging oplopen dan kan er een nieuwe test gepland worden.

V: Hoe verloopt de opleiding na de test?

A: Na de rijtest krijg je uitleg over de bevinding van de deskundige. Het kan zijn dat één rijtest voldoende is maar je kan ook worden gevraagd om voor een volgende rijtest terug te komen. Hierbij krijg je een adviesformulier met verbeterpunten in je rijvaardigheid om beter jouw geschiktheid te toetsen. Er kan ook worden geoordeeld dat je met een auto met automatische versnellingsbak verder moet.

Elke leerling mag maximaal 3 rijtesten doen. Bij de derde volgt een definitief oordeel en dit kan zijn dat je nu niet verder mag voor je praktijk examen. Dit hoeft niet te betekenen dat je nooit je rijbewijs mag halen maar het gaat meestal om een periode van enkele jaren. Hierna zou je de procedure opnieuw mogen starten.

V: Hoe wordt mijn praktijkexamen afgenomen?

A: Als je zelfstandig, zonder hulp of correcties van je instructeur kunt rijden ga je op praktijk examen. Een examinator die kennis heeft van AD(H)D en autisme zal jouw examen afnemen. Dit is de laatste stap in de hele procedure. Ben je dan geslaagd dan heb jij een gewoon rijbewijs net als elke andere bestuurder.

4. Theorie-examen

De theoriepagina geeft een compleet overzicht voor het theorie-examen samen met een stappenplan om je theorie te behalen.

V: Wanneer kan ik het beste beginnen met mijn theorie?

A: Zodra de opleiding van start gaat. Dat betekent voor of net na de eerste les. Naast de kennis die nodig is voor het slagen voor het theorie en uiteindelijk ook het praktijk examen is het nog eens handig bij de rijlessen die je verder volgt.

V: Kan ik theorie online leren?

A: Absoluut. Het pakket Solid Pro biedt de itheorie gratis aan bij de opleiding. Je kunt de itheorie ook zelf aanschaffen maar doe dat dan via mij want dat levert je een korting op.

V: Hebben jullie ook theorieboeken?

A: Ik kan het voor je bestellen maar het is ook mogelijk dit zelf te doen via de bekende kanalen.

V: Kan ik zelf het theorie examen aanvragen?

A: Sterker nog; ik wil dat je het zelf doet. Zie de pagina theorie en volg dan stap 4.

V: Hoelang is het theoriecertificaat geldig?

A: Het certificaat is 18 maanden geldig. Het is dus de bedoeling dat je binnen die tijd ook slaagt voor je praktijkexamen.

V: Kan ik bij jullie op theoriecursus?

A: Niet bij mij maar ik verwijs je graag door naar TheorieToppers of naar rijschool Van Hees en Ronchetti .

5. Praktijkexamen

De praktijk examenpagina geeft een compleet overzicht voor het praktijk examen samen met een stappenplan voor het behalen van je rijbewijs

V: Wat is een gezondheidsverklaring?

A: Iedereen die een rijexamen aflegt, moet over een ingevulde “gezondheidsverklaring” beschikken. De gezondheidsverklaring is een lijst met vragen over je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Het is strafbaar de gezondheidsverklaring niet naar waarheid in te vullen.

V: Hoelang is de gezondheidsverklaring geldig?

A: De gezondheidsverklaring is tot 3 jaar geldig.

V: Heb je tips?

A: De meest bruikbare tips geef ik op onze praktijkexamen-pagina.

6. Over ons

Is Rijschool Zaanstad een BOVAG rijschool?

A: Ja ik ben lid van de BOVAG en Rijschool Zaanstad is dus ook een erkende Bovag rijschool. Bovag rijscholen hanteren een gedragscode die ervoor zorgt dat je altijd in een goede omgeving les krijgt, dat er geluisterd wordt naar feedback vanuit jou en dat je gegarandeerd je autolessen kunt volgen. Wil je meer informatie over dit onderwerp? Kijk dan even op de website van de BOVAG of neem contact met mij op.

V: Kan ik persoonlijk een afspraak met jullie maken?

A: Ja dat kan. Neem eerst contact met me op en dan spreken we af.

V: Kan ik ook overstappen naar rijschool Zaanstad?

A: Dat kan absoluut. We plannen dan een les en aan de hand daarvan kan ik al zien wat je al kunt. Vervolgens zetten we het traject met de nodige aanpassingen door.