1. Digid

 

Heb je al een digid account?

Dit heb je nodig voor het aanvragen van het theorie-examen en het indienen van de gezondheidsverklaring.

Heb je nog geen digid account? Klik hier

2. Leren

 

De theorie van het autorijden

Als je het Solid Pro pakket hebt aangeschaft, dan zit de iTheorie er al bij. Mocht je de iTheorie los aan willen aanschaffen; doe dat dan via mij want dat levert je een korting op. Wil je via een andere manier de theorie leren dan kan dat door het aanschaffen van een theorie B boek en/of een proefexamenboek.

TIPS:

#1: Het is verstandig direct met het leren van de theorie te beginnen want ongeveer halverwege de opleiding zul je je theorie-examen afleggen.

#2: Maak een overzicht van het de lesstof, deel dit op in stukken en zorg dat je genoeg tijd neemt voor het leren van de theorie.

3. Bespreken

 

Wat weet je inmiddels al?

Nu je de auto in de praktijk meer onder controle krijgt wordt het tijd om de theorie in de praktijk te leren zien terwijl je de auto bestuurt.

TIPS:

#1: Leg aan mij uit wat je al geleerd hebt en/of stel vragen om aspecten te bespreken die je (nog)niet goed begrijpt.

#2: Bespreek met je vrienden, familie of kennissen wat je aan het leren bent. Als je het goed uit kan leggen, dan snap je het.

4. Aanvragen

 

Ben je er klaar voor?

Nadat je alle lesstof minimaal 1 keer doorgenomen hebt kun je nu een afspraak maken bij het cbr. Dit doe je via mijn.cbr.nl met je Digid-account.

TIPS:

#1: De dichtstbijzijnde CBR-instellingen die theorie-examens aanbieden zijn gevestigd in: Alkmaar, Amsterdam en Haarlem.

#2: Je slaagt voor je theorie-examen voordat je een afspraak voor een praktijkexamen maakt. Geen uitzondering.

#3: Check voor de zekerheid of je identiteitsbewijs voorlopig geldig is voordat je je afspraak maakt.

#4: Als je je afspraak gemaakt hebt, heb je een deadline. Je weet hoeveel dagen je nog hebt om te oefenen, maak daar gebruik van.

5. Leren, Leren & Leren

 

We zijn er nog niet

Vergeet niet dat als je het examen afneemt, dat het CBR van je verwacht dat je de regels van voor naar achter kent. Dat betekent dat je een antwoord moet hebben op de vragen; is een ruiter een bestuurder als het paard aan de hand geleid wordt? Welke kleur hebben de vlaggen van de voorste en de achterste wagen van militaire colonnes? Wat is het verschil tussen een blauwe en een gele streep op het trottoir? Sommige kennis zal je niet relevant lijken maar voor het theorie-examen is het noodzakelijk dat je de antwoorden hierop weet.

6. Examen

 

Een stap dichterbij

Een examen brengt altijd druk en zenuwen met zich mee en daar kun je het volgende aan doen:

TIPS:

#1: Als je goed bent voorbereid is de kans van slagen groot.

#2: Doe niets anders dan normaal. Laat je niet uit balans brengen. Focus op het examen.

#3: Wees dus op tijd. Zorg dat wat je nodig hebt in orde is en dat je het bij je hebt.

#4: Focus en balans. Nogmaals. Stel jezelf de vraag; “Wat kom ik doen?” Laat je niet uit evenwicht brengen door wat of wie dan ook. Rond het examen hangt altijd een beladen sfeer maar het gaat om jou en jouw prestatie.

#5: Doe tijdens het examen geen vreemde dingen, volg de instructies op en zorg dat er geen twijfel bestaat over je eerlijkheid tijdens het afnemen. Focus je op jouw examen, niet (af)kijken bij anderen of fluisteren. Praten, lachen en appen kan allemaal nĂ¡ het afnemen van het examen.

#6: Lees de vraag goed door. Bekijk alle antwoorden en maak dan je beslissing. Welke komt het dichtst in de buurt bij wat je al dacht bij de vraagstelling? Twijfel niet aan het antwoord dat je geeft.

#7: Maak bij gevaarherkenning niet een inschatting op gevoel maar kijk naar de signalen die weergegeven worden in de foto zelf en herinner de regels die daarbij horen.

7. Na het examen

 

Gezondheidsverklaring

Als je geslaagd bent voor je theorie-examen kun je direct je gezondheidsverklaring aanvragen.
Klik hier en volg de CBR procedure voor het verkrijgen van de gezondheidsverklaring.